Sunday, May 26, 2013

Jeesus ei ole muusa



Kolmainupüha jutluse aluseks oli Jh 3:1-8
Aga variseride hulgas oli inimene nimega Nikodeemos, üks juutide ülemaid. 2 Ta tuli ühel ööl Jeesuse juurde ja ütles talle: «Rabi, me teame, et sa oled Jumala juurest tulnud Õpetaja, sest keegi ei suudaks teha neid tunnustähti, mida sina teed, kui temaga ei oleks Jumal. 3 Jeesus vastas talle: «Tõesti, tõesti, ma ütlen sulle, kes ei sünni ülalt, ei või näha Jumala riiki.» 4 Nikodeemos ütles talle: «Kuidas saab inimene sündida, kui ta on vana? Ega ta saa ju minna tagasi oma ema üska ja teist korda sündida?» 5 Jeesus vastas: «Tõesti, tõesti, ma ütlen sulle, kes ei sünni veest ja Vaimust, ei saa minna Jumala riiki. 6 Lihast sündinu on liha, ja Vaimust sündinu on vaim. 7 Ära imesta, et ma sulle ütlen: Te peate sündima ülalt! 8 Tuul puhub, kuhu ta tahab, ja sa kuuled ta häält, kuid ei tea, kust ta tuleb ja kuhu läheb. Niisamuti on kõigiga, kes on sündinud Vaimust.» 

Ühes vabakoguduses oli kord kolmel järjestikusel õhtul äratuskoosolek. Esimesel õhtul kuulutas karismaatiline jutlustaja sõnumit meeleparandusest. Kui järgnes kutse altari ette, nagu see vabakogudustes kombeks on, astus teiste seas ette mees, kes hüüdis igatsevalt oma palvet üle koosolekusaali: "Täida mind Issand, täida mind".

Järgmisel õhtul kutsus jutlustaja kogudust andma oma elu Kristusele täielikus kuulekuses. Taas järgnes altarikutse anda oma elu Kristusele. Ja taas liikus ette sama mees piki vahekäiku sama palvega: "Täida mind Issand, täida mind".

Kolmandal õhtul jutlustaja manitses jutlustaja kogudust patu eest ja kutsus elama pühaduses. Nüüdki ligines altarikutse ajal sama mees ettepoole öeldes: "Täida mind Issand, täida mind".

Seekord aga kostus hääl kiriku tagapingist, "Ära tee seda Issand, see mees lekib!"

Tõde on ka see, et me kõik lekime aeg-ajalt. Me kordame oma palveid, kuid ei lase end kergelt muuta. Me tahame olla kristlased olemata liialt palju usklikud. Tahame järgida Jeesust minemata otse tema järgi, vaid mööda oma tõlgenduse rada. Tahame vastu võtta, mida temal on meile anda andmata endast liiga palju.

Nikodeemos läks Jeesuse juurde öösel, kui kedagi ei olnud segamas. Ehk saaks suhestuda Jeesuse õpetusega ilma et see igapäevaelu kuigi palju segaks. Muidugi, eks päeval olnud ka palav ja ööjaheduses ongi parem mõttetööga tegeleda ja lõunapool läheb järsku pimedaks, võibolla nii hiline öötund ei olnudki... Aga võibolla Nikodeemos  lihtsalt kartis või häbenes minna päise päeva ajal. Võibolla ta ei tahtnuks, et suhe Jeesusega häiriks tema mugavat ja väljakujunenud elu.

Igatahes läks ta Jeesusega kohtuma pimedas. Ta alles kogus oma mõtteid ja alustas tunnustava pöördumisega, kui Jeesus ütles talle: "Tõesti, tõesti, ma ütlen sulle, kes ei sünni ülalt ei või saada Jumala riiki.” Esiteks Jeesus otsekui luges ta mõtteid, teades mehe põhiküsimust enne, kui ta oli jõudnud seda sõnastada. Teiseks: oli ülaltsünd Nikodeemusele tundmatu mõiste. Tal juba hulk aastaid elatud, ei saa ta ju emaüska tagasi minna ja kõike otsast alata.

Enamik meist ei pahanda kui Issand teeb meie elus mõned väikesed muudatused, kaunistab me olemist. Hoopis teine asi on mõista, et ta tahab muuta kogu me elu, tahabki et sünniksime tema kaudu uuesti. Alustaksime teiselt aluselt. Jumala Poeg ei tulnud kohendama kosmeetikuna me väljanägemist, vaid meid uueks looma, et anda meile elu ja seda ülirohkesti. Igavest elu. Jeesus ei ole muusa, kes meid inspireerib, vaid Lunastaja, kes teeb meid vabaks kõigest sellest, millest nii kramplikult kinni kipume hoidma.

Nikodeemos tahtis teada, mida tema võiks veel oma elus teha, et jõuda Jumala riiki, ent Jeesus räägib talle mida Jumal temaga teeb. Uuesti sündida tähendab loobumist kõigist püüdeist saada õigeks millegi kaudu, mida inimene võib ise enda jaoks teha. See eeldab Jumala poolt pakutava armu vastuvõtmist annina. Usalduse ehk siis usu küsimus.

Luther ütleb väikeses katekismuses: Iga päev peab vana Aadam meie sees (ehk meie patune mina) patukahetsemise ja meeleparandamise läbi surema koos kõigi pattude ja kurjade himudega ja iga päev peab jälle väljuma ja tõusma üles uus inimene, kes elaks õiguses ja puhtuses Jumala ees igavesti.
Jah, küllap peame tunnistama, et meiegi oleme lekkivad paadid, kes loodavad pääseda kosmeetilise kohendamisega. 

Ent Jumal ei vaja meid poolikuna, vaid tervikuna. Selleks saadab Ta meile sügavaid kogemusi, et loobuksime oma harjumustest, oma automatismidest, oma killustatusest ning usaldaksime end üleni, kogu oma elu Temale.

No comments:

Post a Comment