Monday, June 3, 2013

Narri valitsussau



Lk 16:19-31 Tähendamissõna rikkast mehest ja vaesest Laatsarusest

Elas kord kuningas, kes võis endale lubada kõike maailmas. Üle kõige armastas see kuningas naerda.

Ühel teatrifestivalil nägi kuningas narri, kes suutis teda naerutada rohkem kui keegi teine kunagi oli suutnud. Kuningas muudkui naeris ja naeris ja oli sedavõrd vaimustuses narri tempudest ja huumorimeelest et palkas ta viimaks oma õuenarriks. Samas ulatas ta narrile narrikepi, mis pidi meenutama kuninga valitsussaua öeldes: "Sa oled kõige suurem narr, keda iial näinud olen. Kui leiad kellegi veel suurema narri, siis anna talle edasi see narri valitsussau."

Aastad möödusid ja ühel hetkel lamas kuningas haigena oma surivoodil. Üle hulga aja lasi ta kutsuda narri, sest tema soov oli veel kord kogu südamest naerda. Narr tuli ja palus luba olla kuningaga nelja silma all.


Kui õukond oli lahkunud küsis narr: "Aulik kuninga, kuhu te lähete?"
„Lähen pikale teekonnale," vastas kuningas.
"Ja kuidas te kavatsete sinna jõuda?" jätkas narr küsimist.
"Ma ei tea," vastas kuningas.

Siis võttis narr tagataskust oma narri valitsuskepi ja andis selle kuningale. Kuningas jahmus ja küsis miks ta seda tegi.
Narr vastas: "Kuningas, täna olen leidnud suurema narri kui ise olen. Mina mängin asjadega, mis puudutavad maist elu. Teie mängite asjadega, mis puudutavad igavikku!"

Tähendamissõna rikkast mehest ja vaesest Laatsarusest on vaid Luuka evangeeliumis. See on ka ainus tähendamissõna, kus on nimetatud kedagi nimepidi. Mujal on ikka juttu umbmääraselt: oli kord mees või naine või isa või poeg. Ka siin on juttu ajalikust ja igavikust.
Kui on juba nimi, siis mitte juhuslik. Laatsarus, originaalis El-eazar, tähendab Jumal aitab. Rikkal mehel on maises elus kõik ja Laatsarusel mitte midagi, mida ihaldada. Laatsarusel ei olnud ei raha ega tervist.  Ta püüdis, kõigest püüdis täita oma kõhtu leivaraasukestega, mis rikka laualt kukkusid samal ajal kui rikas mees pidutses päevast päeva. Laatsarusel oli vaid usk Jumalasse.
Ka vaese Laatsaruse ja rikka mehe surma on kirjeldatud erinevate väljenditega. Laatsaruse kandsid inglid Aabrahami sülle. Kui vanas Iisraelis suri keegi väga vaene, kelle lähedastel polnud raha korraliku matuse korraldamiseks või polnudki tal lähedasi, siis oli juutidel selle kohta eufemism: inglid kannavad ta ära. Aabrahami süli märgib õndsust. Seal ei ole muresid ega valusid ega haiguseid ega leina ega pisaraid.
Rikas mees ei jõudnud põrgusse läbi mõne suure kuriteo. Ka rikkus polnud põrgupiinade põhjuseks. Tema suurim viga oli see, et enese heaolu keskel ta ei näinud ligimese puudust. Tegelikult ei näinud ta kedagi ega midagi peale enda. Laatsarus oli olnud tema värava ees. Koeradki tulid ja lakkusid Laatsaruse paiseid, aga rikas ei teinud teda märkamagi. Paistab, et ta teadis küll Laatsaruse olemasolust. Teadis ta nimegi. Paraku meenus see talle alles põrgupiinades. Ikka veel ei saanud rikas mees aru mis toimub. Et on olemas koht, kus ei loe positsioon ega materiaalne kindlustatus ega kogu harjumuspärane ühiskonnakorraldus, kogu see kitsas ring, mida mööda kulges ta elu. Ta tahtnuks nüüdki jagada korraldusi, juhtida enda elu (saadetagu Laatsarus tooma talle keelekastet!) või siis teiste elu (saadetagu Laatsarus tema isakotta, vendade juurde). Tehtagu midagi!
Jeesus ütleb Johannese evangeeliumis: Me peame tegema selle tegusid, kes minu on saatnud, niikaua kui on päev. Tuleb öö, mil ükski ei saa midagi teha (Jh 9:4). Ta ütleb seda pärast seda, kui temalt küsitakse miks on üks inimene sündinud pimedana. Me ei peaks küsima miks on meie elus üks või teine raskus või mure, miks on sotsiaalne ebavõrdsus, mõistetamatud saatuse keerdkäigud. Oluline on kuidas käitub ja mõtleb igaüks meist nendes oludes ja olukordades, millesse meid asetatakse. Mitte miski ei õigusta abivajaja ignoreerimist. Või Jumala ignoreerimist. Ükskõik kui hõivatud me ütleme end olevat.
Kõik läheb mööda, ka võimalus head teha, ka võimalus armastada, ka võimalus astuda üle kuristiku, mis on meie ja Jumala vahel.
Kui me keskendume vaid sellele elule ja paremale toimetulekule siinilmas leiame end ühel hetkel ootamalt sellest kõigest ilma jäänud olevat. Ristiinimese elu saab teise valgusesse, kui näeme oma eesmärki ülal pool maist heaolu. Tee taevasesse koju, Jumala juurde või siis Laatsaruse loo väljendit kasutades Aabrahami sülle läheb läbi usu, lootuse ja armastuse. Isegi kui see kõlab klišeelikult. Usk, mis aitab hoida sidet Jumalaga, lootus, mis aitab hoida rahu, armastus mis aitab hoida sidet ligimesega.

No comments:

Post a Comment