Sunday, December 7, 2014

Advendiaja 2. pühapäeva jutlus Kose kirikus



Jutlustas diakon Rein Keskpaik
 
„Aga kui variserid Jeesuselt küsisid, millal tuleb Jumala riik, siis vastas ta neile: „Jumala riik ei tule ettearvatavalt ega öelda: “Ennäe, siin!“ või „Seal!“, sest ennäe, Jumala riik on teie seas!“ Aga oma jüngritele ütles ta: „Päevad tulevad, mil te ihaldate näha üht Inimese Poja päevist, ja ei saa näha. Siis öeldakse teile :“Ennäe, siin!“ või „Ennäe, seal!“ Ärge minge välja ja ärge jookske selle järele, sest otsekui välk, mis taeva all välgatades sähvib ühest kohast teise, nõnda on Inimese Poeg oma päeval!“ Lk 17:20-24

Tänase päeva moto on: Sinu Kuningas tuleb kirkuses. Küsimus, millal tuleb Jumala riik oma väes ja kirkuses, on tänapäevani elav kogu kristlaskonnas. Jeesus selgitab seda põhjalikult oma kõnes Õlimäel (Lk 21). Juutide ootus, et peatselt tuleb Jumala riik, oli Jeesuse ajal üsna suur. Oli neidki, äärmuslasi seloote, kes arvasid, et selleks peab vägivallaga kaasa aitama. Selootide ootuseks oli, et Messias taastab võimsa Taaveti riigi. Variserid, samuti enamik Juuda rahvast ootasid, et Jeesus annab peagi märku ja laseb end kuningaks kuulutada ning alustab roomlaste vastu mässu. Nende lootus oli, et Jeesus rajab uue riigi ja toob juutidele õnneliku maise elu. Kuna seda ei toimunud, siis variserid pettusid Jeesuses ja hakkasid teda kiusates küsima: millal Jumala riik tuleb? Millal ja kuidas ta algab?

Kaasajalgi on olnud neid, kes on maailma lõppu ette ennustada püüdnud.Viimati oli selleks kuupäevaks 21.dets.2012.a. Need ennustajad on mänginud inimeste emotsioonidel. See ennustus tekitas paljudes maades ostubuumi. Hiljem küll parandati, et maiade ennustuses eksiti. Või oli see hoopis kaubanduslik trikk? Ei tea. Eks advendi- ja jõuluaeg on niigi paljudele muutunud pigem osturalliks kui Jeesuse sünni ootuseks.

Väes ja auhiilguses valitsevat Jumala riiki ootasid ka jüngrid pikisilmi. Jeesus aga hoiatas neid, et tulevad ajad, mil nad igatsevad näha üht Inimese Poja päevist, aga ei saa. Siis hakatakse välja arvestama, millal tuleb viimnepäev. Sellised arvutajad aga unustavad, et seda ei sünni inimesel teada: “Ei ole teie osa teada aegu ja tunde, mis Isa on iseenese meelevallaga seadnud...“ (Ap 1:7). Keskajal tunti suurt hirmu viimsete vihapäevade ees.

Kohutavad sündmused ei taba inimkonda aga ootamatult. See on nagu enne suurt äikesetormi. Esialgu kogunevad rasked pilved täis pinget: veel ei sähvata välk, on kuulda vaid kauget kõuekõminat. See peaks tegema valvsaks. Maavärinaid ja vulkaanide ärkamist kuulutab ette seismiline tasakaalutus.

Vana Testament räägib meile üsna tihti Issanda päevast. Jeesus seab meile hoiatuseks Noa ja Loti päevad. Noa ja Lott pääsesid õnnetustest. Nende pääsemine ongi ristiinimesele kõigil aegadel lootuseks ja õpetuseks antud. Jumalavastastele ja jumalasalgajatele on see tähis hoiatuseks, kristlastele päästmise teetähiseks. Inimese Poja päev võib tulla varem või hiljem. See võib tulla öösel või päeval, sellest ei ole pääsu kellelgi. Küsimus on selles, kes jääb püsima tema tulemises, kes tõttab Talle vastu rõõmuga? Mitte keegi ei tea aega, millal Jumal temale vastu tõttab. Keegi ei tea ka kohta, kust teda siit maailmast kunagi ära võetakse. Õlgu kehitades öelda, et see ei puutu minusse, tähendab paljudele pea ees kuristikku tormamist. Ajalugu näitab, et terved rahvad on väärõpetuste ja vale-kristuse õhutusel hukatusse tormanud.

Õp Albert Soosaar on öelnud, et Jumala riik tuleb inimestele märkamata. Neil ei ole silma ta nägemiseks ega südant selle vastuvõtmiseks. Ta tuleb äkki nagu varas öösel. Samuti ei näe te tema saabumist ennustavaid märke. Ja seepärast ärge muretsege tuleviku, vaid oleviku pärast. Ärge küsige, millal ta ükskord tuleb, küsige, kuidas ta võiks just praegu teie juures alata, sest Jumala riik on juba teie keskel. Jeesus on teie juures. Temaga on Jumala riik alanud. Nüüd on vaja, et teie pöörduksite ja ta vastu võtaksite. Kui see on sündinud, siis on ka kõik muu teile arusaadav. Kui see algus on käes, saabub ka auline lõpp.
See on vastus ka neile, kes tänapäeval kannatamatult ootavad: millal saab see kord avalikuks, mis toob maa peale evangeeliumi õnnistuse? Pöörake end kõigepealt Kristuse poole. Otsige pattude andeksandmist ja võtke see Issandalt vastu. Kui Jeesusega ja Tema läbi on uus algus teie juures aset leidnud, alles siis on võimalik Jumala riigi lõplikust saabumisest aru saada. Kui ei ole algust, siis ei ole ka lõppu. Aamen.

No comments:

Post a Comment