Sunday, May 24, 2015

Nelipüha AD 2015

Diakon Reinu jutlus 24.mail 2015

Jh3:16-21
„Sest nõnda on Jumal maailma armastanud, et ta oma ainusündinud Poja on andnud, et ükski, kes temasse usub, ei hukkuks, vaid et tal oleks igavene elu. Jumal ei ole ju läkitanud oma Poega maailma, et ta kohut mõistaks maailma üle, vaid et maailm tema läbi päästetaks. Kes temasse usub, selle üle ei mõisteta kohut, ja kes ei usu, selle üle on kohus juba mõistetud, sest ta ei ole uskunud Jumala ainusündinud Poja nimesse. Ent kohus on see, et valgus on tulnud maailma, aga inimesed on armastanud pimedust enam kui valgust, sest nende teod on kurjad.
Igaüks, kes teeb halba, vihkab valgust ega tule valguse juurde, et ta tegusid ei paljastataks. Aga kes teeb tõtt, see tuleb valguse juurde, et ta teod saaksid avalikuks, sest need on tehtud Jumalas.“ Aamen.
On nelipüha. Sel päeval meenutab kirik Püha Vaimu laskumist Jeesuse jüngrite peale. See toimus iidsel juutide nädalatepühal, viiskümmend päeva pärast paasapüha.
Jeesus oli võetud taevasse ja jüngrid ootasid Issanda tõotuse täitumist: „...te saate väe Pühalt Vaimult, kes tuleb teie üle, ja te peate olema minu tunnistajad Jeruusalemmas ja kogu Juuda- ja Samaariamaal ning ilmamaa äärteni.“  (Ap 1:8)
Sel päeval liitis Jumala Püha Vaim tuhandeid inimesi. Peetruse kõne sel päeval ei olnud tema tavaline kõne. Sõnad, mida ta ütles , oli Püha Vaim ise talle suhu pannud. Tuhanded inimesed kuulasid teda suure vaimustusega, võtsid sõnumi vastu ja lasksid end ristida. Sellest tähelepanuväärsest päevast sai ristikoguduse sünnipäev. See on meiegi koguduses kujunenud tähtsaks päevaks. On ristimise ja leeriõnnistamise pühapäev. Nii juba palju aastaid. Leerilapsed toovad kirikusse kased, altaritekstiilid on punased, leerilapsed veidi ärevil. See on nende jaoks tähtis päev- saada koguduse liikmeks Kiriku sünnipäeval!
Tänane kirjakoht räägib meile sellest, et Jumal ei taha meie üle kohut mõista. Ta saatis oma Poja siia maailma selleks, et meid päästa, päästa patust ja hukatusest. Meid, inimesi, saab jaotada kahte leeri. Ühed, kes teevad tõe järgi ja ei karda oma tegusid jumalikule valgusele paljastada. Ebasiirad inimesed hoiduvad aga Jeesuse ligioleku valguse eest ning näitavad seega, et mõistavad iseennast hukka. Patt mõjutab patust end alati Jumala eest varjama. Kes väldivad Jeesust, paljastavad, et neis on midagi salajast, kurja, valgustkartvat. Nii nagu Aadam ja Eeva varjasid end Tema eest paradiisiaias.
Evangeelium räägib meile sellest, mida Jeesuse elu ja surm tähendavad kõikide inimeste jaoks. Jumala Poja töö on maailma päästmine ja igavese elu andmine igale uskujale.
Taevaste asjade hulka kuulub Jumala otsus läkitada oma Poeg maailma. Ja seda otsust mõistab kõige paremini see, kes on selle alusel tulnud taevast alla ja sündinud inimeseks. Seepärast tuleb meil kõigil uskuda Tema tunnistust, miks Ta on tulnud. Iisraeli õpetajana teatab Jeesus ennast olevat palju enam kui õpetaja, Ta on Jumala Poeg, kellel tuleb surra, et päästa maailm ehk siis kõik inimesed päästa hukkaminekust.
Kuigi Jeesuse eesmärgiks ei ole kohtumõistmine, tähendab Tema tulek siiski kohut, sest igaühel on võimalus uskuda Temasse või mitte uskuda. Ehk teisisõnu, on võimalus saada päästetud või hukkuda. Jumal armastab kõiki oma loodud inimesi, hoolimata nende tegudest, kuid kurjade tegude tõttu on inimesed ise valinud pimeduse. Hukka lähevad need, kes valel kombel kardavad kohut ja kohtuniku tulekut. Nad väldivad valgust ja lähevad vabatahtlikult peitu. Kes usub Jeesusest head ja tuleb Ta juurde, tuleb valgusesse ega lähe hukka. Aamen


No comments:

Post a Comment