Sunday, May 3, 2015

Laulge Issandale!


Tänasel Cantate pühapäeval (Cantate Domino - laulge Issandale) ei hõisanud meie kirikus koorid. 6 kuud tagasi tabasid Kose kogudust kurbusenoodid. Mälestus vajab rahu ja vaikust. 

Kuid ka vaikuses võib olla muusikat ja seda jagus tänasesse päeva üsna mitmel erilisel moel. Hommikul kiriku käärkambrisse sisseastujaid tabas ees suur ja äärmiselt soe üllatus. Rein oli 3 imeilusat vaipa põrandale lahtirullinud, andes selliselt, oma vaiksel ja tagasihoidlikul moel teada: "See on minu ja abikaasa Lii kingitus kirikule!" Võtab sõnatuks! See on juba mitmes kord, kui perekond Kespaik kirikule kinkides oma tänulikkust Jumalale väljendab.
Vaiba autoriks on Kersti Pent Rootsi-Kallavere külast, kelle kangastelgedel suurepärane looming sündis. Värvi ja mustrilahendusel on võetud aluseks seinavaiba värvipalett.

Järgmine muusikapala saabus koos õpetaja Taunoga, kes tuli leerilastega tutvuma veel enne, kui nad leeriõnnistuseni jõuavad. Õpetaja ei tulnud täna õpetama, vaid küsima. Leerilastel oli, mille üle veel mõelda. Kuigi telefonide põrinad andsid märku kärsitutest ootajatest pastoraadi ees, ei lasknud leerilapsed sellest endid segada ja lõpetasid leeritunni üheskoos Meie Isa Palvet regiviisil ja Lõuna- Eesti murdes lauldes. Ikka õpetaja ees ja lapsed kordamas. Tänulikult, hoolikalt ja 3 korda! 


Ja päeva lõpuks jäi ilmselt kaunis viisike ja tänulikkus kõlama ka nende inimeste südametes, kes teadmatusest ja iseenese tarkusest kirikaias esivanemate hauaplatsil toimetasid. Ettevalmistused kadunukese tuhaga urni muldasängitamiseks olid juba üsna lõpusirgele jõudmas, kui märkasime tavatut askeldamist. Pidasime maaomanikena õigeks samuti teada, mis toimumas on. Olukord lahenes sedapuhku siiski Jumalasõna saatel. Nii kiire, sisulise ettevalmistuseta õpetaja poole pöördumine ja matusetalituse läbiviimine oli siinmail esmakordne ja loodetavasti ka viimane. 
Olgu siinkohal teada antud, et Kose kirikaed ei ole avalik kalmistu, kus kehtiks Kalmistuseadus. Kirikaed kuulub kogudusele ja igasugune tegevus, kaasaarvatud urnide matmine lähedaste hauale tuleb kooskõlastada kogudusega.              

Andres Õis
juhatuse esimees
kose@eelk.ee 




No comments:

Post a Comment