Tuesday, December 4, 2012

See pidi ikka suur armastus olema


Mt 21:1-9

Üht ja sama teelõiku võib läbida tuhandel erineval viisil. Ühel päeval sa lähed, sul on aega ja sul on hea tuju, su hing laulab ja võib-olla laulab ka su suu ja isegi see vana kask tee ääres paneb sind naeratama. Teisel päeval sa lähed ja su meel on mingil põhjusel kurb ja isegi see vana kask tee ääres ajab sind nutma. Kolmandal päeval on sul kuhugi nii kiire, et sa lausa tormad ja kui keegi sinu käest hiljem küsiks kas see vana kask ikka oli seal tee ääres, poleks sul õrna aimugi.
Jeesuse saabumine Jeruusalemma oli triumf, kõige suurem tunnustus, mida ta maises elus koges. Palmiokstega tervitati ainult koju saabuvat kuningat või väejuhti, kes oli võitnud suure lahingu. Nüüd tervitati teda, Naatsareti Jeesust, kes ratsutas eesli seljas.
Üks talumees oli seda lugu piiblitunnis kommenteerinud: "Jeesusel pidid olema head käed!" Teiste pärimise peale selgitas talumees oma mõtet: „Eesli seljas ratsutada on väga raske. Enamasti talutatakse seda looma ohelikkupidi enda järel. Eesel suudab kanda raskeid koormaid, aga ta on isepäine ja ettearvamatu käitumisega. Sõita pidulikul protsessioonil eesli seljas läbi suure lärmava ning riiete ja palmiokstega sahmiva rahvahulga suudab vaid keegi, kes on väga rahulik ja kellel on väga head käed. Ja küllap Jeesusel ongi, sest needsamad käed juhtisid mitte üksnes eeslit paasapühade eel Jeruusalemma, vaid kõiki inimesi, kes lasevad end juhatada oma eluteel. Need käed ravisid haigeid, äratasid surnuid, vaigistasid mere ja tormi, jagasid leiba tuhandeile ja püha õhtusöömaaega jüngritele, palvetasid Taevase Isa poole, peatasid Peetruse mõõga, panid tagasi maha raiutud kõrva, said naeltest läbistatud ristil ja õnnistavad igaüht meist.
Kõigi nelja evangeeliumi kohaselt hüüab rahvahulk Jeruusalemma tänavatel Jeesusele: Hoosianna õnnistatud olgu, kes tuleb Issanda nimel. hoši’a na tähendab hbr. k. palun aita/päästa/lase korda minna. See on liturgline juubeldushüüd, milles peegeldub Jeesuse poolehoidjate soov, et Jumal aitaks oma äravalitu võidule vaenlaste üle.

Taas algab advendiaeg. Ootusaeg.  Jeesus on taas tulemas. Sündimas jõululapsena inimsüdamete Petlemmas, saabumas kuningana meie isiklikku ellu, tulemas kohtumõistjana Issanda päeval.

Evangeelium kõlab: Ennäe sinu kuningas tuleb sulle tasane. Kogu meie elutee on seatud Tema tulemise valgusesse. Issand Kristus tuleb nende juurde, keda ristitakse ja nende juurde, kes tulevad leeri, ta tuleb kõigi nende juurde, kes Teda otsivad ja igatsevad. Ta tuleb abielupaaride juurde, kes Tema õnnistust oma ühisele eluteele paluvad. Ta kuulutab armu neile, kes oma patte tuinnistavad ja tahavad meelt parandada. Ta tuleb me juurde nähtaval ja kogetaval viisil armulauaandides. Ta tuleb koguduse keskele ja Temast kiirgab rahu. Ta tuleb ka leinajate ja kurbade hingede juurde jagades lohutust ja tröösti.  

Me läheme talle vastu. Seda teed on käidud nii palju. Seda teed on võimalik käia midagi ega kedagi märkamata. Seda teed on võimalik käia pisarate saatel. Seda teed on võimalik käia rõõmuga, mis kannab edasi ka siis kui kõik muu kaob.

Vana Testamendi Laulik ütleb: Oh Issand! Mis on inimene, et sa tahad teda tunda? Mis on inimlaps, et sa paned teda tähele?(Ps 144:3)

Kord olid lennanud universumi avarustes kaks inglit, üks vanem ja teine alles nooruke. Vanem näidanud nooremale galaktikate lõputuid vahemaid, võimsaid vaateid ja kirkaid tähti. Lõpuks sisenesid nad ühte galaktikasse, kus on umbes 500 miljardit tähte. Linnuteed mööda oma ingellikul kiirusel triivides jõudsid nad ja kogumikuni, mida me tunneme Päikesesüsteemi nime all. Nüüd  pidurdas vanem ingel noorema hoogu ja juhtis ta tähelepanu ühele väikesele ja üsna mittetähelepanuväärsele planeedile, mis keerles aeglaselt oma teljel.  

"Ma tahan, et sa vaataksid seda tähelepanelikult," ütles vanem ingel planeedile oma sõrmega osutades.
Noorema ingli arvates nägi see eelneva hiilgusega võõreldes välja nagu määrdunud tennisepall. 
"Üsna väike ja igav," ütles ta. "Mis selles nii erilist on?"

Vanem ingel vastas, et nimelt sinna läks külla Jumala Poeg. Noorem ingel vaatas teda ammulisui.
"Kas sa pead silmas, et taevane kuningas, Jeesus, Jumala Poeg läks isiklikult sellele viienda järgu planeedile, alandas ennast nende olendite sarnaseks, kes seal elavad? Kes seal üldse elavad? Miks ta pidi tegema midagi sellist? "

“Nii imelik, kui see sulle ka tundub, Meie Taevane Isa armastab neid. Ta saatis Jeesuse neile õnnistegijaks, et nemad seal võiksid õndsaks saada."

Noorem ingel oli tükk aega vait. Siis ütles ta: "See pidi ikka suur armastus olema."

No comments:

Post a Comment