Wednesday, August 15, 2018

Kokkuvõtteks

"Inimene mõtleb - Jumal juhib", nii seisab Kose kirikaias perekond Kaupmehe hauakivil. Nõnda on lood ka meie projektiga "Kingitused ja meened sõpradele", mida viisime läbi Kohaliku Omaalgatuse programmi toel. 

Kõik sai alguse sellest, et eelmisel aastal mõtles toonane Kose koguduse hooldajaõpeta Kerstin Kask, et võiks kuidagi ühendada meeldiva kasulikuga. Ühel kiriku projektiideede konkursile oli ta kunagi esitanud projekti, mille mõte oli rakendada ja edendada koguduseliikmete käsitööoskusi. Ideest kaugemale toona ei jõutud, aeg polnud küps. Nüüd sai projekti muudetud ning eesmärgiks seatud kingituste ja meenete tegemine, mis meie kogudusega seotud. Alguses mõtlesime, et küllap me koome, heegeldame ja võib olla paremal juhul teeme ka midagi savist. Ent ühise mõttetöö tulemusel leidsime hoopis hulga uusi ideid - enam söödavat laadi kingitused, mis nurgas tolmu ei kogu. 

Nõnda me siis alustasime oma projekti praktilisemat osa sellega, et vaatasime ringi koguduse maadel ja kaugemalgi - tegime tutvust ravimatimedega ning alustasime korilusega. Tänaseks on meil hulk teepakikesi nurmenuku, pödrakanepi  ja pärnaõitest. Esimesed lähevad kasutusse kihelkonnapäevade ajal ning loodetavasti jääb midagi alles ka meie sõpruskoguduse, Espoo koguduse, sügislaadaks, kus selgi aastal korraldame käsitöö ja aiasaaduste müüki ja loteriid. Ikka selleks, et koguda raha pastoraadi II korruse remondiks. 

Kõige magusam osa meie projektist oli martsipani valmistamise õpitoad Võtikmetsa käsitöömajas. Suur tänu lahketele perenaistele, kes meid vastu võtsid ja õpetusi jagasid, Töötubade tulem leiab kasutust kihelkonnapäevade laadal, Espoosse minekuks tuleb juba uued teha. Tundub, et sel aaastal valmistame me tavapäraste piparkookide kõrval ka martsipani. 



Esimesed näpuharjutused :) 

Kõige enam uusi asju ja uusi vaatenurki saime vaieldamatult fotokoolituselt, mida juhendas Anne Aaspõllu. Fotokoolitustega tahaksime edaspidi pikemalt jätkata, aga hea algus sai tehtud. Mõtted said liikuma. Näiteks kirikuaias erinevaid detaile otsides jõudsid meist nii mitmedki Kotzebue kabeli roosaknani, milles olevad augud aina laienevad. Üheskoos arutades mõtlesime, et püüame algatada annetuste kogumist roosakna remondiks, loodetavasti leidub annetajaid, sest tegu on ju aknaga, mis on Kose valla vapil.

Oma aega ootamas.


Meistri õpetused.


Uusi perspektiive otsimas...

... ja nüüd sammhaaval edasi!

 

No comments:

Post a Comment