Saturday, March 21, 2015

Luude ümbermatmine Kose kalmistul

Täna keskpäeval, 21. märtsil 2015, kui astronoomilise kevade algusest oli möödas vähem kui 12 tundi, ootasid Kose koguduse 3 habetunud meest, nooremate 2 poega ja üks ema Kose kalmistul arheoloog Martin Malve saabumist. Päike paitas meie põski sama järjekindlalt nagu paaril viimasel päevalgi, kuid üha tugevnev tuuleiil tegi ootamise pisut tüütuks. Olime oodanud pea 2 aastat seda päeva, mil Kose kirikaiast Tartusse uuringutele viidud luustikud tagasi tuuakse ja ümbermaetud saavad.

2013 a suvel Kose kirikuaias toimunud arheoloogiliste välitööde käigus, mis olid tingitud kiriku muuseum-arhiiv-raamatukogusse vee- ja kanalisatsioonitrassi paigaldamisest, avati 55m pikkusel ja 1m laiusel alal ja võeti üles 118 matust. Kalmistu kultuurikihis oli hulgaliselt segamini imimluid ja lõhutud luustikke, mis viitab väga suurele matmistihedusele. Välitööde käigus koguti ühtekokku 140 leidu. Kui kirikuaedadest leitud müntide seas domineerivad enamasti keskaegsed vermingud, siis Kose kirikuaiast leitud mündimaterjal ulatub osaliselt tagasi juba muinasaega. Väljakaevamisest Kosel ja leidudest saad rohkem teada, kui tuled Kose kihelkonnapäevadele. Sel aastal toimuvad need 16 – 23.augustil. Arheoloogilistest leidudest kõnelevad asjatundjad 17.augustil.

Ja juba keeraski väike valge kaubik järelhaagisega kalmistu loodenurka, koormaks XIII –XVIII sajandist pärit esivanemate säilmed, mis olid läbinud Tartus põhjalikud osteoloogilised uuringud. Kalmistul oli säilmete hauda asetamist juhtimas kalmistuvaht Vambola. 


Jumalasõna luges diakon Rein Keskpaik. Vennad kristuses Tiit ja Andres lugesid psalme. Haua kinniajamisel olid abiks ka koguduse noorimad – Daniel ja Karl Herman. Tegemised jäädvustas fotosilmale Signe.


Kristuse kirik ulatub siit maa pealt taevasse, sinna kuuluvad nii siin ajas rändavad kui ka ammu igavikku läinud Jumala lapsed. 
Me täname Jumalat nende eest, kes on läbi aegade siit maisest elust lahkunud ning jätame nad Jumala hoolde. 
Me mõistame, et oleme kõik surelikud ja palvetame, et võiksime kord olla jäävas osaduses Jumala juures taevases riigis. Palveta Sinagi.  A

No comments:

Post a Comment