Friday, April 6, 2012

Suur Reede


Tänavune Suur Reede on ilus! Kaunis oma trööstituses, jürikuu lõrtsis ja vinges tuules. 

Suur Reede on oma olemuselt risti kujuline.  Siin ristuvad surm ja elu, ajalik ja igavene, Jumala ja inimese tee. Me ei saa mõista Jumala kannatusteed, ega tema valu, sest need on teisel tasandil kui meie kannatused. Jeesus on Jumala Poeg, kes kannab ära kogu maailma patu. Meil pole mõtet ka talle kaasa tunda või teda haletseda. Kas saab kaasa tunda kellelegi, kes armastab? Armastab täiusliku ennastsalgava armastusega. Kuni surmani ja kaugemale veel. Kuni maailma ajastu otsani.
Jeesus ütles oma risti kandes teda itkevatele naistele: Jeruusalemma tütred, ärge nutke minu pärast, nutke pigem iseendi ja oma laste pärast (Lk 23:28)
Me kirikus on kaks maali Kristuse ristilöömisest. Kummagil on ristilöödu ja seal samas risti all kolm inimest, kes jäid Jeesuse juurde tema viimse hingetõmbeni. Jõuetuina on nad seal. Aga nad ei lähe ka ära. Kuhu nad saaksidki minna? Tema ju ei lähe ära ja nemad ei saa teda jätta. Võimetud aitama ja suutmata mõista on nad lihtsalt Jeesuse juures. Nad on näinud kohtuprotsessi ja Kolgata tee kannatusi, naelade löömist Õnnistegija kätesse ja jalgedesse. Kuidas saavad inimesed olla nii julmad? Miks nad ei mõista?
Ja siis ütleb Jeesus: «Isa, anna neile andeks, sest nad ei tea, mida nad teevad!» Ta ei ütle seda ainult otseste hukkajate kohta. Ta palub andestust kõigile neile, kellele jääb mõistetamatuks Jumala armastus ja Kristuse lunastus. Ja neile, kes sellest ei hooli. Ja neile, kes ütlevad, et hoolivad, aga oma elu tegelikkust muuta ei lase. Tema, kes armastas omasid lõpuni, nagu on öeldud Johannese evangeeliumis, palvetas kõigi patuste oma surmatunnil.
Andeksand võiks olla üks märksõna, mis kõlab Suure Reede vaikuses. Andeksand kuulub armastuse juurde. Andeksand on siinsamas. Kui meil vaid on julgust see vastu võtta! See julgus eeldab tunnistust, et oleme eksinud Jumala tahte vastu. Julgust tunnistada, et me vajame Jumala armu ja Kristuse lunastust.
 Jumala Poeg andis meile täiusliku eeskuju. Meie Isa palves me seome tema andeksanni oma südame hoiakuga.
Teine tänase päeva märksõna on meeleparandus, metanoia.  Markuse evangeeliumi järgi alustas Jeesus oma avalikku kuulutust öeldes: «Aeg on täis saanud ja Jumala riik on lähedal. Parandage meelt ja uskuge evangeeliumisse!» (Mk1:15). Ühele naisele ütles Jeesus hiljem: «Mine, ja nüüdsest peale ära enam tee pattu!»
Andeksand Jumalalt ja meeleparandus inimeselt, keskel armastus.

No comments:

Post a Comment