Tuesday, December 4, 2018

Algab projekt "Kuidas pidada pühi?"

Saime täna rõõmsa teate, et meie kavandatav ettevõtmine: projekt "Kuidas pidada pühi?". Sai Kohaliku Omaalgatuse Programmist toetust. Projekt kestab kuni juulikuu keskpaigani.

Projekti idee sai alguse kui Marju Kõivupuu käis Kose raamatukogus lugejatega kohtumas. Ta ütles oma ettekandes, et nooremad inimesed ei oska enam pühi pidada, neid tuleb selles aidata ja õpetada.  Eestis tähistatakse riigipühadena mitmeid pühi, mis on seotud nii kiriku – kui ka rahvakalendriga, ent mille kombestikku tervikuna ei tunta. Pühade ühine pidamine on üks kogukonnatunde ja sidususe alus ja väljendus. Kogudus tähistab vastavalt oma traditsioonidele kõiki kristlikke pühi, mis tihti on ka riigipühad ja haakuvad  ka rahvakalendriga.  Planeeritav projekt aitab olemasolevaid teadmisi ja kogemusi täiendada ning jagada laiemale avalikkusele ning leida koostöökohti valla erinevate haridus-, kultuuri- ja lasteasutuste ning valdkondlike tegijate vahel.  

Projekti käigus õpitakse tundma Eesti Vabariigis riigipühadena tähistatavate pühad tähendust ning seoseid kiriku-ja rahvakalendri vahel ning otsitakse võimalusi ühiseks pühade pidamiseks nii kogukonna kui perekonna tasandil. Pühade tähistamist ja traditsioonide tundmist tuleb alustada maast-madalast. Projekti raames viiakse läbi 3 loeng- arutelu, mis on suunatud täiskasvanutele, eelkõige laste ja noortega tegelevatele õpetajatele ja ringijuhtidele, aga ka laiemale avalikkusele ning omandatud teadmiste pinnalt planeeritakse koguduse eestvõtmisel ühiselt pühadega seotu sündmused, mis on suunatud eelkõige lastele ja noortele peredele. Täiskasvanutele viiakse  läbi üks õppekäik Ukraina kultuurikeskusesse, kus aastaid väga põnevalt tutvustatakse ukrainlaste tavasid ja usulisi kombeid, mis on raamistatud meie kohaliku konteksti - Eesti elu ja oluga.

Kõiik on oodatud rõõmsalt meie pühitsemistes kaasa lööma!

No comments:

Post a Comment