Tuesday, December 27, 2011

Jõulud

Kirik kasvab iga aasta jõulude ajal suureks katedraaliks. Või veelgi suuremaks. Kose kirik ulatus Paunküla vanadekodusse ja Ravila hooldekodusse, Harmi Kooli ja Kose-Uuemõisa Lasteaed-Algkooli, Pikavere Kooli ja Kehra Gümnaasiumisse. See aasta läheb ajalukku kui esimene, mil Kose Lasteaed tuli Kose kirikusse.

Jõuluõhtu oli nii sume ja soe. Minnes pastoraadist läbi vihma kirikusse ja vaadates laternavalgel läikivat rohelist muru tuli hetkeks suisa kevade-tunne.

Jõuluõhtu jutluse aluseks oli Js 9:1.5.
Rahvas, kes käib pimeduses, näeb suurt valgust;
kes elavad surmavarju maal, neile paistab valgus.
5 Sest meile sünnib laps, meile antakse poeg,
kelle õlgadel on valitsus ja kellele pannakse nimeks
Imeline Nõuandja, Vägev Jumal, Igavene Isa, Rahuvürst.

Sel aastal on sügis olnud (ja õigupoolest kestab ta ikka veel) erakordselt pikk ja pime. Prohvet nägi sellisena mitte pelgalt üht aastaaega, vaid kogu oma rahva olukorda. Prohveti pilk näeb inimesest läbi. Ta näeb inimesi kulgemas justkui pimesi. Ühtpidi justkui kõik toimib - võetakse naisi ja minnakse mehele, sünnivad lapsed, tehakse tööd ja elu läheb edasi - teistpidi on inimeste sees äng, mis matab vaikselt inimese jumalanäolisuse. Kesk seda ängi näeb Jesaja veel midagi. Ta näeb igatsust. Sellele igatsusele, mis on inimese hinges, ütleb prohvet oma inimesest läbi ja ajas kaugele nägeva pilguga: Rahvas, kes käib pimeduses, näeb suurt valgust.

Minu kodus on ikoon, õigupoolest mitu, kuid üks neist on minu jaoks eriline. Iseenesest on ta tavaline, kuldsel taustal suurte tõsiste silmadega Kristus Pantokrator. Ühel päeval ma palvetasin selle ikooni ees, tegelikult lihtsalt selle koha juures, kus ikoon seisab. Nii, et viimaks pilku tõstes, oli esimene, mis ma nägin Kristus. Ent üllatusega vaatasin ma teda. Kuldne taust oli tuhmunud, peaaegu mustjas. Kristus aga säras. 

Rahvas, kes käib pimeduses, näeb suurt valgust. Kui näeb. Kui ta pimeduse sees on igatsus, siis ehk näeb.


Esimesel jõulupühal oli Kose kirikus suur ristimine. 13 inimest sai ristitud. Lapsi ja täiskasvanuid. Teenistus kestis pea kaks tundi, kuigi jutlust ei olnud, oli vaid peapiiskopi jõululäkitus.

No comments:

Post a Comment