Tuesday, July 31, 2012

29. juulikuu pühapäeva mõtted


Mt 7:24-29
24 Igaüks nüüd, kes neid mu sõnu kuuleb ja nende järgi teeb, sarnaneb aruka mehega, kes ehitas oma maja kaljule. 25 Ja sadas paduvihma ja tulid veevood ja puhusid tuuled ning sööstsid vastu seda maja, aga see ei varisenud, sest see oli rajatud kaljule. 26 Ja igaüks, kes neid mu sõnu kuuleb, ent nende järgi ei tee, sarnaneb rumala mehega, kes ehitas oma maja liivale. 27 Ja sadas paduvihma ja tulid veevood ja puhusid tuuled ning sööstsid vastu seda maja ja see varises ja selle kokkuvarisemine oli ränk.» 28 Ja sündis, kui Jeesus oli need kõned lõpetanud, et rahvahulgad olid vapustatud tema õpetusest, 29 sest ta õpetas neid nagu see, kellel on meelevald, mitte nõnda nagu nende kirjatundjad.

Kui Jeesus lõpetas mäejutluse, vaatas ta rahvahulka, kellele oli äsja jutlustanud ja teadis, et lihtne ei saa neil olema. Kuulamisel ja kuulamisel on vahe. Jeesuse sõnu on kuulnud paljud, kasvõi osaliselt, aga kui paljud võtavad ta sõnu piisavalt tõsiselt, et lasevad sõnadel end muuta?
Inimese saatus oleneb viimaks mitte sellest kas ta on midagi Jeesusest kuulnud, vaid sellest, kas ta kuuldud õpetuse järgi on elanud või mitte.

Mõistujutt kahest majaehitajast paikneb Mäejutluse lõpus. Kaks maja on kaks elu. Need võivad olla pealtnäha täiesti ühesugused. On vaid üks erinevus - millele need on rajatud. Arukas ehitaja arvestas tulvavee ja tormi võimalikkust, rumal ehitaja mitte.

Üks ülikooli professor rääkis, kuidas ta läks Ameerika Ühendriikides Ohio Ülikooli loenguid pidama ja möödus taksoga sõites uuest, äsjavalminud kunstikeskuse hoonest. Taksojuht oli kommenteerinud, et sellist hoonet ei leia kusagil mujal maailmas. See on ehitatud postmodernismi vaimus. Hoonel ei ole mingit kindlat mudelit, mida arhitekt oleks järginud. Trepid, mis viivad eikuhugi, sambad, mis toetavad mittemidagi, iga hooneosa rõhutamas postmodernistlikku maailmapilti, kus ei ole midagi kindlat ega üheseltmõistetavat. Professor kuulas huviga taksojuhi juttu ja küsis siis: “Kas samu põhimõtteid järgiti ka vundamendi rajamisel?” Seepeale oli taksojuht naernud ja vastanud: “Ei. Vundamenti nõnda rajada ei saa.”

Kristuse tõeline järgimine ei ole mugav tee. See eeldab süvenemist, oma elule aluse rajamist. Kui alus on kindel kalju, Jumala Sõna, saab sellele rajada kõik muu. Kui aluseks on omaenda südame mõtlemised, on aluseks liiv.

No comments:

Post a Comment