Friday, May 23, 2014

Cantate pühapäev



Seekord ei olnud kirikus laulmas Kose Kammerkoori ega ühtki teist laulukoori nagu meil kümmekond viimast aastat on olnud. Koorid õpivad usinastu laulupeo repertuaari, kui räägitakse, et tänavusel laulupeol pole ühtegi vaimulikku laulu. 

Ent organist Kahro valis laule sellevõrra rohkem. Kõik numbrid ei mahtunud numbritahvlile äragi. 
                                                                         
                                                                      Jutlus Kosel 18. Mail AD 2014
Rm 8:9-11
Aga teie ei ela oma loomuses, vaid Vaimus, kui Jumala Vaim tõepoolest elab teie sees. Kellel ei ole aga Kristuse Vaimu, see ei ole tema oma. Kui aga Kristus on teie sees, siis on ihu küll patu tõttu surnud, aga Vaim on õiguse tõttu elu. Kui nüüd teis elab selle Vaim, kes Jeesuse surnuist üles äratas, siis see, kes Kristuse surnuist üles äratas, teeb ka teie surelikud ihud elavaks oma Vaimu läbi, kes teis elab.
Kas minu sees on ruumi Jumala Vaimule? Või olen ma ehk nõnda ennast täis, et midagi muud mu sisse ei mahu? Peale minu arvamuse, minu tunnete, minu mõtete.
Uskmatus võib olla teadlik või alateadlik. Siin pole Pauluse jaoks vahet, kuna tulemus on sama – surm. Paulus ei pea siin silmas füüsilist surma, millest meil kõigil tuleb kord osa saada, vaid vaimset surma- (igavese) elu eitamist, elu, millel puudub mõte, milles puudub Jumal. Sellist elu nimetab Paulus ”oma loomuses elamiseks” ning vastandab sellele ”elu Vaimus”. Ka juudid olid sunnitud tunnistama, et nad ei suuda elada täiuslikult. Seadus neil on, Jumala enda poolt antud, kuid nad ei suuda seda täiuslikult täita. Ja kes suudakski!
Paulus vastandab liha ja Vaimu. Liha tähendab lihalikku meelt, ilmalikku meelsust, meie oma mina-keskset maailmapilti, mis klammerdub selle mmailma külge. Vaim seevastu ei lähtu meist, vaid Jumalast. Jumala Vaim, Püha Vaim annab meile julguse ja väe elada kristlasena selles maailmas. Jumala Vaim on kingitus igale usklikule. Küsimus on vaid kas võtame Ta vastu, kas laseme Temal oma elu juhtida või tahame ikka ise oma elu isandaks jääda ning kuuletume vaid enda soovidele ja mõtetele.
Eks selline võitlus meie sees jää kestma kuni me elupäevade lõpuni. Jumala Vaim muudab meie suhtumist, mõjutab meie käitumist. Me elame küll sama elu, kuid ometi on see teistsugune elu. Elu Vaimus. Elu Jumalaga.
Matemaatikas on lihtne reegel. Liites mistahes paarisarvule paaritu arvu on tulemuseks alati paaritu arv. Küsimus pole arvude suuruses. Nii on alati. Üks pisike arv, 1, saab kuitahes suure numbri juures määravaks. Nii on see ka inimese ja Jumala suhetes. Mistahes olukord on inimese elus, kui Jumal tuleb oma Vaimu läbi inimese ellu, see olukord muutub. Kui Jumal tuleb meie rasketesse olukordadesse, meie muredesse, meie lootusetusse, need olukorrad muutuvad. Murest saab rahu, kurbusest rõõm, lootusetusest lootus. Nii on alati. Mistahes kannatus + Püha Vaim = rahu.
Apostel ütleb: Kui nüüd teis elab selle Vaim, kes Jeesuse surnuist üles äratas, siis see, kes Kristuse surnuist üles äratas, teeb ka teie surelikud ihud elavaks oma Vaimu läbi, kes teis elab.

Jeesus ütles oma jüngritele: Võtke vastu Püha Vaim! (Jh 20:22). Samuti pöördub ta meie poole, aga mitte vaid kord elus, vaid iga päev, iga tund, iga minut. Võtke vastu! Võtke vastu elu andev Jumala Vaim! Tehke Tema jaoks oma hinges ruumi, avage Talle oma südamed.

No comments:

Post a Comment