Sunday, March 31, 2013

Ta on tõesti üles tõusnud!



Venemaa kommunistide liider ja ”Pravda” toimetaja Nikolai Ivanovich Bukharin, kes võttis osa ka 1917a. revolutsioonist oli saadetud 1930a. Kiievisse, kus ta pidas suurele auditooriumile loengu ateismist. Loengu lõpus anti aeg küsimusteks. Saalis valitses vaikus, kellelgi polnud midagi küsida. Viimaks tõusis üks käsi. Käetõstja oli palutud lavale, loengupidaja kõrvale, mikrofoni taha. Sealt oli ta öelnud: ”Kristus on üles tõusnud!” ja kogu saal oli vastanud nagu üks mees: ”Tõesti ta on üles tõusnud!”.

Vahel kahvatab kogu inimlik tarkus. Sa võid leida argumente millegi poolt või vastu, mõelda mõnegi asja suhtes nii ja naa, mõelda end segaseks, aga surm on midagi nii kõva, millele inimese hammas peale ei hakka. Vaid Jumala käes on ülestõusmine ja elu. Selle vastu ega kõrvale meil pole midagi panna.

Jumala Poeg võitis surma, selle tugevaima vastase, mis alistab endale ühtviisi nii kuningad kui kerjused. Mitte ükski valu, mitte ükski mure, mitte ükski kannatus ei oma suuremat jõudu kui evangeelium Kristuse ülestõusmisest. 

Ometi jääb ülestõusmine maiste silmade jaoks varjatuks (nagu tänane 1. ülestõusmispüha pilvine koidutaevas), saladuseks millesse saab uskuda, mitte veel näha.

Jeesuse ristisurm on tema allkiri Jumala poolt meile läkitatud armastuskirjale. Kristuse ülestõusmine on aga juba kohtumine silmast silma. Iga kord kui me südamesse tuleb taevalik rahu, taevalik armastus või tõeline äratundmine, on see kohtumine elava Kristusega.  

Issand liigutab jätkuvalt oma asemelt suuri kive, mille tõstmine käib meile üle jõu. Kui me oleme alles teel ja mõtleme, nagu nood naised nädala esimese päeva hommikul kes küll veeretab meie raskused me eest, siis teadkem, et Kristuse ülestõusmine on Jumala viimane sõna meie kannatuste, meie pattude ja surma kohta.

No comments:

Post a Comment