Sunday, March 30, 2014

Vastsündinu igatsus



1 Pt 2:1-3
Pange siis maha kogu kurjus ja kogu kavalus ja silmakirjatsemine, kadetsemine ja mis tahes keelepeks! Nagu äsjasündinud lapsed igatsege vaimulikku selget piima, et te selle varal kasvaksite pääste poole, kui te olete tunda saanud, et Issand on helde.

Meie jumalateenistuse algusosas on piht. Üldpiht, kus me üheskoos alandume Jumala ette patutunnistuse sõnadega. Nõnda pühapäevast pühapäeva. Ma loodan, et see on siiras. Kui me peame loomikuks käte pesemist enne söögilauda istumist, siis on mõistetav ka oma südame puhastamine enne armulauale tulekut. Nii, nagu mustade kätega ei ole hea leivatükki suhu panna, nõnda ei ole ka kohane musta südametunnistusega armulauaande vastu võtta.

Apostel ütleb: Pange siis maha kogu kurjus ja kogu kavalus ja silmakirjatsemine, kadetsemine ja mis tahes keelepeks! Kõik see ja palju rohkemgi veel tuleb maha panna, Kristuse risti alla maha jätta. Eelnevas peatükis ütleb apostel: Et te olete kuulekuses tõele oma hinged puhastanud siiraks vennalikkuseks, siis armastage raugematult üksteist puhtast südamest! (1:22) Kes tõesti armastab oma ligimest, siis ta soovib ligimesele head ja ütleb talle ja tema kohta häid sõnu. Mitte ei meelita, mitte ei valeta, vaid vaatab ligimest avatud pilguga, armastava pilguga, märkab temas head ja toob seda esile. Sõnad, mida me kasutame, peegeldavad meie loomust, meie südant. Kui meil ei ole kellegi kohta midagi head öelda, siis karta on ka meie endi sees pole kuigi palju head.

Jeesus ütleb selle kohta veel: Kui puu on hea, siis on ta viligi hea, või kui puu on halb, siis on ta viligi halb; sest puud tuntakse tema viljast. Teie rästikute sugu, kuidas te võiksitegi rääkida head, kui te olete kurjad? Sest suu räägib sellest, millest süda on tulvil. Hea inimene võtab heast varamust head ja kuri inimene võtab kurjast varamust kurja. (Mt 12:33jj)

Me oleme nagu viljapuud, küsimus on vaid, millist vilja me kanname. Meid kutsutakse elama pidevas meeleparanduses, raputama oma okstelt, oma elust, maha kõik halvad viljad, et head saaksid rohkem kasvada.

Mäejutluses ütleb Jeesus: Kui sa nüüd oma ohvriandi altarile tood ja sulle tuleb meelde, et su vennal on midagi sinu vastu, siis jäta oma and altari ette ja mine lepi esmalt ära oma vennaga ja alles siis tule ja too oma and! (Mt 5:23-24). Nii oluliseks peab Issand meie suhteid ligimestega! Sa võid kasvõi sada korda käia kirikus või omaette palvetada, aga kui su suhted ligimesega on sassis, pole sest kasu.

Jeesus ütleb: pane siis maha kogu see halb, mis on su südames. Sa ei pea seda kaasas kandma. Sest pole kasu ei sulle ega ligimesle. See teeb kahju su hingele. Märka oma vigu ja eksimusi (võid kindel olla, et neid on ka sinu elus), tunnista ja kahetse neid ja pane nad maha. Mine, jätka sellest hetkest oma teed nagu äsjasündinud laps.

Jumala Sõna on puhas vaimulik toit. See on meie vaimulikuks kasvamiseks ja kosumiseks sama vajalik nagu emapiim imikule. Miks  vajab väike laps rinnapiima? Sest sealt saab ta kätte kõik, mida kasvamiseks vajab. Loodan, et keegi meist ei küsi milleks mulle igapäevane piiblilugemine või iganädalane armulaual käimine. Nii nagu me vajame täisväärtuslikku toitu igapäevaseks eluks, nii  vajab ka me hing elus püsimiseks kosutust. See aitab meil saada vaimulikult täiskavanuks.

Mõne hea asja kohta öeldaks kord, et kui inimene on maitse suhu saanud, siis ta tahab seda veel ja veel. Vana Testamendi Laulik ütleb (Ps 34:9) Maitske ja vaadake, et Issand on hea! Õnnis on mees, kes tema juures pelgupaika otsib. Kui kristlane on kord kogenud kui hea on olla koos Jumalaga, jääb ta alati Tema lähedust otsima ja igatsema, teda saadab justkui vaimulik nälg, mida saab kustutada vaid Jumal.

Mulla Nazruddini kohta räägitakse lugu: Naaber nägi Nasruddini neljakäpukil maas.
„Mida sa siin otsid, mulla?“
„Oma võtit. Kaotasin selle ära.“
Mõlemad mehed otsisid ühes koos põlvili maas. Mõne aja pärast küsis naaber: „Kus sa oma võtme kaotasid?“
„Majas“
„Heldene aeg! Miks sa siis seda majast ei otsi?“
„Siin on valgem.“

Jumala lähedust pole vaja otsida kusagilt  kaugelt, vaid siitsamast, kus ta on kergesti leitav – oma elust, Jumala sõnast ja sakramendist.

Me ei pea Teda otsima sealt, kus näib olevat mugavam või põnevam. Tulgem sinna, kus Tema koda, kus Ta on leitav Sõnas ja sakramendis.

No comments:

Post a Comment