Monday, July 28, 2014

Noppeid 20. juuli jutlusest


Ef 2:17-22

Järelikult ei ole te nüüd enam võõrad ja majalised, vaid pühade kaaskodanikud ja Jumala kodakondsed, ehitatud hooneks apostlite ja prohvetite alusele, mille nurgakiviks on Kristus Jeesus ise. Tema, kelles kogu hoone kokkuliidetuna kasvab pühaks templiks Issandas  ja kelles teidki üheskoos ehitatakse Jumala eluasemeks Vaimus.

Huvitav kui palju on maailmas müüre, mis inimesi üksteisest lahutavad? Kõige tuntuim müür on arvatavalt Hiina müür, millekogupikkuseks loetakse 8851,8 km (peamüüri pikkus 2400 km) ja praegu ulatub müür mererannikult Pekingist idas kuni Gobi kõrbeni keset Hiinat.

Kui käisin möödunud kevadel Iisraelis, suutis mind rabada müür, mida hakati püstitama alles hiljaaegu, 2002. aasta kevadel ja mis ulatub sadadesse kilomeetritesse eraldamaks palestiinlased Iisraelist.

Me mäletame Berliini müüri ja selle langemist.

Rääkimata kõikidest nendest vaimsetest müüridest, mis nähtamatutena laiuvad inimeste vahel olgu need siis kultuurilised, religioossed, keelelised või majanduslikud eraldusjooned.

Apostel Paulus räägib palju Kristuse ühendavast väest, aga ka sellest kui oluline on iga inimese isiklik suhe Jumalaga Ef 2
11 Seepärast tuletage meelde, et teie, kes te varem olite loomu poolest paganad ...
12 - teie olite tol ajal ilma Kristuseta, kaugel eemal Iisraeli kodakondsuse õigusest ja võõrad tõotuselepingule, teil ei olnud lootust ega Jumalat siin maailmas. 13 Nüüd aga Kristuses Jeesuses olete teie, kes te varem olite Jumalast võõrdunud, saanud lähedaseks Kristuse vere läbi. 14 Sest tema on meie rahu, kes on mõlemad liitnud üheks ja lõhkunud maha vaheseina - see tähendab vaenu - oma ihu kaudu,

Misiganes müürid on meie  ja muu maailma vahel, need rajanevad vihkamisel ja vaenul. Me ise laome neid müüre endi vahele oma eelarvamustega, oma suhtumisega, oma põlgusega, oma üleolekuga. Nii nagu suured rahvad on ehitanud neid müüre, nii püstitame neid vahel meie eraldades end seeläbi muust maailmast. Kristus on meie rahu, kes on mõlemad liitnud üheks ja lõhkunud maha vaheseina - see tähendab vaenu - oma ihu kaudu.


No comments:

Post a Comment