Sunday, April 19, 2015

Orelimeistritel jagus kiidusõnu nii oreli kui ka koguduse aadressil

Kesknädalal, 15. jürikuu päeval, olid meie kirikus külas  Soome orelimeister Martti Porthan  ja  meie oreli hooldaja Olev Kents. 

Nad vaatasid ja mõõtsid põhjalikult meie 1890 aastal valminud ja meister Kentsi poolt 2002.a.kapitaalremonditud Normann-orelit, et siis teda eeskujuks võttes pakkuda endid asjatundjatena Soomes Kokkolas samasugust Gustav Normanni pilli üles seadma. Kokkolasse Maria kabelisse taastatav Normanni orel ehitati Kaarlela kirikusse 1879.a. ja võeti hoolikalt lahti ning hoiti laos 1958.a. alates, nüüd aga on tehtud õilis otsus see pill võimalikult algsel kujul uuesti üles panna. 
See orel on samasuguse dispositsiooniga kui Kose orel (ainult ühe registri võrra suurem) ja osised peale paari vile on kõik säilinud.
Meister Kents kiidab kogudust: orelipäevikus on kirjas kirikusaali õhuniiskuse ja temperatuuri dünaamika, mis on olnud kuude kaupa ülimalt stabiilne.
Meister Porthan ütles välja julge üldistuse, pärast seda kui oli ka MAR-i ja Kose Kultuurikeskuse ära näinud: korras oreli olemasolu näitab kohaliku kogukonna tugevust!

No comments:

Post a Comment