Wednesday, June 4, 2014

Palve kui Jumala vägi meis



                                                 Jutlus Kosel 1. juunil. 2014
Ap 1:12-14
Siis nad pöördusid tagasi Jeruusalemma mäelt, mida kutsutakse Õlimäeks ja mis on Jeruusalemma lähedal ühe hingamispäeva teekonna kaugusel. Ja kui nad linna tulid, läksid nad ülemisse tuppa, kus neil oli tavaks viibida: Peetrus ja Johannes ja Jaakobus ja Andreas ja Filippus ja Toomas, Bartolomeus ja Matteus, Jaakobus, Alfeuse poeg, ja seloot Siimon ja Juudas, Jaakobuse poeg.  Nemad kõik olid püsivalt ühel meelel palvetamas koos Jeesuse ema Maarja ning naistega ja Jeesuse vendadega.

Mõned päevad tagasi olid jüngrid Õlimäel olnud tunnistajaks Jeesuse taevassevõtmisele. Sellest annavad tunnistust nii Luuka evangeeliumi lõpp kui Apostlite tegude algus. Pärast seda pöördusid nad tagasi Jeruusalemma. See vahemaa on lühike, umbes 1 km. Ühelt mäelt teisele läbi oru. Jeruusalemmas läksid jüngrid ülemisse tuppa, kus neil oli tavaks viibida. Seesama ülemine tuba, kus Jeesus oli neile jaganud püha õhtusöömaaega. Seal olid nemad kõik olid püsivalt ühel meelel palvetamas. Seal ei olnud kood mitte ainult jüngrid, vaid ka Maarja, Jeesuse ema ja teisedki naised ja mehed olid nendega.
Kümme päeva jääb Jeesuse taevamineku ja Püha Vaimu tuleku vahele. Apostlite tegude raamatu põhjal jääb mulje, et nad palvetasid kogu selle aja. Kümme päeva järjest!
Meile ei ole üles kirjutatud nende palvetekste. Võime vaid aimata, mille eest nad palvetasid. Pakun esimese hooga kolme teemat: 1. Nad tänasid Jeesuse eest - et Ta oli tulnud ja olnud nende kõrval, kannatanud ja üles tõusnud ning viimaks võetud nende silme all üles taevasse. 2. Küllap nad palvetasid, et Ta ei jätaks neid siia maailma üksindusse, vaid oleks nendega ka edaspidi. 3. Küllap nad palusid, et neil endil oleks väge jääda püsima usus. Kindlasti oli seal veelgi palveteemasid. Kuid olulisem kui teemad, on see et nemad kõik olid püsivalt ühel meelel palvetamas. 

See oli üks kõige erilisemaid aegu ristikoguduse elus. Neil ei olnud kiriku struktuuri ega hooneid, mida hallata. Neid liitis puhas usk ja inensiivne Jeesuse taastuleku ootus. Ap 2:42 loeme: Aga nemad püsisid apostlite õpetuses ja osaduses, leivamurdmises ja palvetes.

Martin Luther on öelnud: "Üks suurim kuradi mure on hoida kristlasi palvetamast. Ta ei karda mitte üks raas inimeste õpinguid, kui nendega ei kaasne palve või meie tööd, kui sellega ei kaasne palve või religiooni ilma palveta. Ta naerab meie vaeva ja pilkab meie tarkust, kuid väriseb kui me palvetame."

Palve ja Kristuse taastuleku ootus on see, mis kirikut seob. Mis aitab tal vastu pidada aegade lõuni.

Üks mees, kes pea pool sajandit oli olnud USA senatis kaplani ametis,, palvetas kord: Issand, anna andeks, et me vahel arvame, et palvetamine on aja raiskamine. Aita meil mõista, et ilma palveta on meie töö aja raiskamine. 

Võib öelda, Jumal kujundab maailma meie palvete läbi. Palvete kaudu saab me usk oma vundamendi, palve läbi hakkab Jumala hääl kostma ka kesk kõige sügavamat vaikust, nagu Eelija ilmutuses. Palved mitte niivõrd ei pane Jumalat meelt muutma, kuigi ka nii võib juhtuda, vaid muudavad ennekõike palvetaja meelt. Öeldakse, kui sul on mure, siis palveta senikaua kuni tunned, et süda saab kergeks. Varem või hiljem see juhtub. Vaid palve suudab meid lohutada kõige suuremas kurbuses, sest siis me oleme Jumalaga koos. Palves kingib Tema meile lootust, mida ühelgi teisel viisil kogeda ei või.
1Ts 5 on öeldud: Rõõmustage alati, palvetage lakkamatult,  tänage kõige eest - sest see on, mida Jumal teilt tahab Jeesuses Kristuses!
 
Vahel me palvetame üksi. Vahel palvetame kellegi teisega koos. Kuid vähemalt kord nädalas, pühapäeviti, me palvetame kogudusena. Kui suure ülesande on Jumal usaldanud meie kätte! Oh et me neid väärtuslikke hetki maha ei magaks! Et me oleksime neis hetkedes, kui kirik palvetab, kohal kogu oma südamega, kogu oma olemusega! Jk 5:16 ütleb apostel: Õige inimese mõjuvõimas eestpalve saadab palju korda.
 
Andku Issand ise meile ka jõudu ja vastupidavust püsida palves, rõõmustada alati, tänada kõige eest, kuni jõuame kord usust nägemisse.

No comments:

Post a Comment