Sunday, December 1, 2013

Katsumused ja kirgas rõõm



1. advendi jutlus
 
1Pt 1:7-12
Et teie usk läbikatsutuna leitaks palju hinnalisem olevat kullast, mis on kaduv, ent mida siiski tules läbi proovitakse, ja oleks teile kiituseks, kirkuseks ja auks Jeesuse Kristuse ilmumisel, keda te armastate, kuigi te ei ole teda näinud, kellesse te praegu teda nägemata ometi usute ja rõõmustate üliväga kirgastatud rõõmuga,  kui te võtate vastu usu eesmärgi - oma hingede pääste. Seda päästet on hoolega otsinud ja selle üle juurelnud prohvetid, kes on ennustanud seda armu, mis teile on tulnud. Nad püüdsid välja uurida, mille kohta ja millisest ajast andis teateid nendes olev Kristuse Vaim, tunnistades ette Kristuse kannatusi ja neile järgnevat kirkust. Nendele ilmutati, et mitte neile endile, vaid teile, teie teenimiseks oli kõik see, mida nüüd teile on kuulutatud nende kaudu, kes teile taevast läkitatud Pühas Vaimus on toonud rõõmusõnumeid, millesse isegi inglid igatsevad kummardades vaadata. 

Algab uus kirikuaasta, advendiaeg. Tervitan sind selle saabuva kirikuaasta künnisel ja soovin rahu ja rõõmu ja valgust kogu eelolevaasse aastasse ülirohkesti!

Usk vajab läbikatsumist. Miks? Sest ta saab nõnda tugevamaks. Nii lihtsalt on. Tänane Piibli kirjakoht laiemalt, kaasates eelnevad salmid, räägib meile elavast lootusest, mis kannab meid kurbuse ja katsumuste kriitilistel aegade. Kristus elab ja Temas elab lootus meie keskel, meie elus, alati.
Ma olen ise tulnud Jumala juurde vaikselt ja rahulikult ja sammhaaval kogu elu koos Jumalaga kõndinud ja ometi ma tõden, et olen kogu aeg Tema poole teel, lähenen Talle. Iga elupäev. Sammhaaval. Mõnikord on mõni samm suurem. Seda suurem, mida suurem on katsumus. Usk proovitakse läbi nagu kuld tules. 

See on ilus teekond. Koos Jumalaga. Ma ei ole tulnud Ta juurde läbi äkilise pöördumise või mõne karmi kogemuse, vaid tasapisi. Ja ma olen siiralt tänulik, et mulle on selline teekond võimalikuks saanud. Tänu Jumalale!

Kolmekümneaastase sõja ajal, mis möllas Kesk-Euroopas 17. sajandil, oli  saksa pastor Paul Gerhardt, kelle sulest pärinevad mitmed laulud ka meie kiriku lauluraamatust, ja tema perekond sunnitud põgenema oma kodust. Ühel õhtul, kui nad jäid väikeses külas võõrastemajja, varises Paul Gerhardi abikaasa vaimselt kokku ja nuttis ennastunustavas meeleheites ilma vähimagi lootuseta. Et teda lohutada, meenutas Paul talle Pühakirjas antud tõotusi. Jumal ei tagane oma tõotustest. Ent siis läks Gerhardki välja aeda, et üksi olla. Ta ei suutnud enam. Temagi, kuigi kristlane ja vaimulik, oli katki ja nuttis. Ta tundis, et oli tulnud tema tumedaim tund.

kaudu (Mis vaevab sinu südant)
Varsti pärast seda, koges Gerhardt kuidas tema usk tõesti kullana tules läbi katsuti ja seegi hetk läks mööda ja ta tajus ka taas Issanda kohalolekut. Siin samas. Selles hetkes. Luuletaja ja pastor võttis kätte pliiatsi ja kirjutas laulu, mis on toonud lohutust paljudele. Algussalm ja pealkiri on sööbinud ka eestlaste hinge "Kevade" filmi kaudu. Toon sellest laulust siinkohal välja vaid kaks salmi.

Mis vaevab sinu südant


Oh jäta mured maha, mis südant vaevavad
ja lahkuda ei taha, et väga kurvaks saad.
Su kohus pole seada neid asju ilma peal.
Küll Jumalal on teada, mis kasuks tuleb teal.

Kõik Tema hooleks anna, Ta targasti kõik teeb;
ja sa võid imeks panna, kuis kõik sul korda läeb!
Küll mureorust läbi ja üle muremäest
sind aitab imeabi, mis tuleb Tema käest. (KLPR 342)


Sageli annab Jumal meie kõige tumedatel aegadel oma kohalolekut teada kõige selgemini. Ta kasutab meie kannatusi ja muresid, et näidata meile, et Tema on meie ainus jõuallikas. Ja kui me näeme seda tõde, saame uue lootuse. Kui oled silmitsi suurte katsumustega, ära karda. Usalda ennast Jumala kätesse! Oota Tema ajastust. Ta annab sulle" laulu öösel". Elava lootuse. Pääste.

Iga inimese teekond on erinev. Nagu meie elud on erinevad. Ja ometi on meil kõigil üks eesmärk. Apostel nimetab seda täna hingede päästeks. Peetrus lisab: Seda päästet on hoolega otsinud ja selle üle juurelnud prohvetid, kes on ennustanud seda armu, mis teile on tulnud. Arm, mis meile on tulnud! Jeesuse sündimise kaudu on Jumala arm ulatunud meieni. Puudutab igaüht, kelles on igatsust, ootust. Jumal ei ole kade oma armu jagama igatsevale hingele nagu Ta ei ole kade jagama vihma janunevale maale ja valgust.

Kogu Pühakiri, kogu Piibel, kõik,millest Piibel tunnistab, see ei ole lihtsalt üks püha tekst või eriline raaamat teiste raamatute reas, vaid apostli sõnade kohaselt: nendele ilmutati, et mitte neile endile, vaid teile, teie teenimiseks oli kõik see, mida nüüd teile on kuulutatud nende kaudu, kes teile taevast läkitatud Pühas Vaimus on toonud rõõmusõnumeid, millesse isegi inglid igatsevad kummardades vaadata. 

Rõõmusõnum, evangeelium Jumala armastusest, mis Kristuses on ilmunud ja mille poole me nüüd jõulude ootuses oma pilgud suuname on midagi sellist millesse isegi inglid igatsevad kummardades vaadata. Meil on inglitega sama igatsus ja rõõm jagada! Killuke taevast juba siin ja praegu ja siiski mitte veel!

No comments:

Post a Comment